Barco

dimmers-en-trafos (18 producten)

€ 15,00
Artikelnr: 9080
Pendelset
Pendelset
€ 25,00
Artikelnr: 39673
LED stekkerdimmer 3W - 24W
LED stekkerdimmer 3W - 24W
€ 32,50
Artikelnr: 41246
Vloerdimmer LED zwart
Vloerdimmer LED zwart
€ 69,50
Artikelnr: 41315
 LED dimmer 3 - 150Watt
LED dimmer 3 - 150Watt
€ 15,00
Artikelnr: 41159
Dimknop en afdekraam creme
Dimknop en afdekraam creme
€ 15,00
Artikelnr: 42101
Afdekraam met duo dimknop
Afdekraam met duo dimknop
€ 29,50
Artikelnr: 40683
LED snoerdimmer zwart 4-150W
LED snoerdimmer zwart 4-150W
€ 24,00
Artikelnr: 40682
LED snoerdimmer wit 4-150W
LED snoerdimmer wit 4-150W
€ 49,50
Artikelnr: 40964
LED dimmer 1 - 150Watt
LED dimmer 1 - 150Watt
€ 99,50
Artikelnr: 40965
LED duo dimmer 3 - 100Watt
LED duo dimmer 3 - 100Watt
€ 89,50
Artikelnr: 40174
LEDdimmer 1- 200VA universeel
LEDdimmer 1- 200VA universeel
€ 3,50
Artikelnr: 78
Afdekraam Busch Jaeger
Afdekraam Busch Jaeger
€ 25,95
Artikelnr: 35024
Trafo rond 60 watt
Trafo rond 60 watt
€ 39,00
Artikelnr: 35025
Trafo rond 105 watt
Trafo rond 105 watt
€ 49,00
Artikelnr: 35026
Trafo rond 150 watt
Trafo rond 150 watt
€ 59,50
Artikelnr: 35027
Trafo rond 210 watt
Trafo rond 210 watt
€ 85,00
Artikelnr: 35028
Trafo rond 300 watt
Trafo rond 300 watt
€ 16,00
Artikelnr: 39
Dimknop Busch Jaeger
Dimknop Busch Jaeger

Dimmers en trafo's

INBOUW dimmers

 • Algemene informatie

      merken

      belasting

      hotelschakeling

 

 • Busch_Jaeger
  Gloeilamp dimmer simpel

      Gloeilamp dimmer luxe

      Gloeilamp combi

      Halogeen dimmer voor trafo 12V

      Duo halogeen dimmer voor trafo 12V

      LED dimmer  

 

 • Overige LED-dimmers
  Eigen LED dimmers
        Tradim LED DUO-dimmer

 

 • Extra informatie
  12 Trafo's
        LED-drivers
        Problemen met dimmen

Algemente informatie

Merken:
Barco heeft de meest gangbare dimmers in zijn assortiment. De belangrijkste zijn de Busch-dimmers. Op bestelling zijn ook merken als PeHa, Jung, Berker en Gira leverbaar, echter, Barco's huismerk is Busch-Jaeger.

Belasting:
De algemene vuistregel bij toepassing van halogeen 230v lampen is: dimmer niet verder belasten dan de helft van het totale toelaatbare vermogen.
VOORBEELD: U heeft een gloeilampendimmer in gebruik die maximaal 400w aan gloeilampen mag bedienen, dan mag u ongeveer 200w halogeen toepassen op deze dimmer.

Hotelschakeling:
Soms hebben we het over een zogeheten 'hotelschakeling', ook wel 'wisselschakeling' genoemd, maar wat is dat?
Een hotelschakeling wordt gebruikt om een lamp (of lampenreeks, die tegelijk aan- en uit gaan) op meerdere plekken te kunnen bedienen. Je ziet dit bijvoorbeeld veel in een hal of gang.
Een hotelschakeling bestaat minimaal uit twee wisselschakelaars, met eventuele kruisschakelaars daartussen om de schakeling uit te breiden.

Sommige dimmers, van het type druk-aan, druk-uit, zijn toepasbaar in zo'n hotelschakeling. De dimmer vervangt dan één van de twee plaatsen waar de wisselschakelaar zit. Twee dimmers in één hotelschakeling is niet mogelijk!!

 

Busch-Jaeger

Er zijn grofweg 6 uitvoeringen van Busch. Sommige zijn op bestelling met een groter vermogen leverbaar of met tast of touch bediening te leveren.

Gloeilampdimmer Simpel:
Dit is de eenvoudigste uit de serie. Hij dimt van 60 tot 400 watt, 230v. Het is een draai-aan, draai-uit dimmer. U heeft voor deze dimmer een speciaal inzetplaatje+dimknop nodig. Deze dimmer kan NIET toegepast worden in een hotelschakeling.

Gloeilampdimmer Luxe:
Deze dimmer heeft een groter vermogen dan de gloeilampdimmer simpel. Hij dimt van 60 tot 600 watt. Dit is een Druk-aan, druk-uit dimmer. De drukker is in feite een wisselschakelaar, waardoor de dimmer zondermeer in een 'hotelschakeling' opgenomen kan worden. Door te draaien kan de lichtsterkte bijgeregeld worden. De verlichting is dus in gedimde stand in en uit te schakelen.

Gloeilampdimmer COMBI:
Deze dimt van 60 tot 400 watt, 230v(als de Gloeilampdimmer Simpel) en schakelt tot 6A, grofweg, tot 1200 watt. Een combinatie van een dimmer en een aparte wisselschakelaar dus.
Door te drukken schakelt men de ene lamp, door dezelfde knop te draaien, dimt men de andere lamp. Dimmer en schakelaar werken onafhankelijk van elkaar. Dus, ook als de ene lamp uit is, kan toch de andere lamp worden gedimd en andersom idem dito.
De druk-functie is tevens toepasbaar in een hotelschakeling, de dimfunctie niet!

VOORBEELD: U heeft slechts één inbouwdoos met een dubbele schakelaar en wilt een van de geschakelde lampen vervangen door een dimmer, dan is de Gloeilampdimmer COMBI een ideale oplossing.

Halogeendimmer voor trafo: 
Deze dimt van 40 tot 420 watt, Halogeen 12V.
Dit is een Druk-aan, druk-uit dimmer. De drukker is in feite een wisselschakelaar, waardoor de dimmer zondermeer in een hotelschakeling opgenomen kan worden. Door te draaien kan de lichtsterkte bijgeregeld worden.

Deze dimmer is bij uitstek geschikt voor elektronische trafo's. Dit soort trafo's zijn een stuk lichter dan hun, vroegere gewikkelde soortgenoot. Met deze dimmer zijn ook gloeilampen, halogeenlampen 230V en12v verlichting met gewikkelde trafo's te dimmen. Een Dimmer die alles aankan dus. Tegen meerprijs is er nog een zwaardere uitvoering leverbaar. Deze kan een belasting tot 550 watt aan.

DUO Halogeendimmer voor trafo:
Deze dimt 2x van 40 tot 315 watt, halogeen 12V. Dit is een pulsdimmer. De drukker lijkt op een serieschakelaar, met een controlelampje onderin het midden.

Deze dimmer past NIET in een hotelschakeling, maar kan een serieschakelaar vervangen zodat u de twee aangesloten lampen apart kunt aan- en uitdoen en dimmen. Deze DUO-dimmer is bij uitstek geschikt bij gebruik van elektronische trafo's, maar ook kleinere halogeen- en gloeilampvermogens kunnen met deze dimmer bediend worden.

LEDdimmer:
Deze dimt bepaalde LED's van 2 tot 100w. Niet alle LED's laten zich zondermeer dimmen, ook al staat "dimbaar" vermeld op de verpakking! Vraag ons wat de beste keus is in uw situatie.
Dit is een Druk-aan, druk-uit dimmer. De drukker is in feite een wisselschakelaar, waardoor de dimmer zondermeer in een hotelschakeling opgenomen kan worden. Door te draaien kan de lichtsterkte bijgeregeld worden.

Voor bovenstaande dimmers zijn allerlei verschillende kleuren en types afdekmateriaal beschikbaar. De goeilamp dimmer simpel is echter alleen toepasbaar in de standaard Créme afdekmateriaal.

Overige LED-dimmers

Barco LED-dimmers
Dit zijn LED-dimmers die verschillende soorten dimbare LED's kunnen dimmen. Veelal staat op onze website bij de lamp welke dimmer het beste toegepast kan worden.

De Barco dimmer kan achter de meeste types schakelmateriaal geplaatst worden, zoals JUNG, PeHa, GIRA of Busch-Jaeger. Voor het BJ afdekmateriaal zit er een opzetbusje bij zodat de draaistift op de dimmerknop past.

Tradim LED Duodimmer 
Dit zijn dimmers met een compacte opbouw. Hierdoor is het mogelijk om een serieschakelaar te vervangen door een zogenaamde Duo-dimmer. Dit kan een geweldige uitkomst zijn als er maar één inbouwdoos voorhanden is en u wilt toch twee LED-lampen, onafhankelijk van elkaar kunnen dimmen.
Ook hier geldt: niet alle dimbare LED-lampen zullen even goed werken. Dit is zeer afhankelijk van merk en type LED-lichtbron.

Omdat de duo-dimmer zo klein zijn is ook het toegestane vermogen een stuk lager, namelijk 5 tot 75w.

Voor deze Tradim dimmer zijn speciale inzetplaatjes leverbaar, waardoor ze gemakkelijk in professioneel schakelmateriaal passen, zoals Busch-Jaeger en PeHa of JUNG.

Extra informatie

12v Trafo's:
In veel armaturen wordt nog steeds 12V halogeenverlichting gebruikt. Waarom, zult u wellicht denken... ten opzichte van gloeilampen of 'halogeen 230v lampen' heeft dit een paar redenen:

 • Een lamp op 12V is veiliger
 • De lichtbron heeft een kleinere omvang
 • Het armatuur is eleganter, minder robuust
 • Lagere energiekosten

Een armatuur dat op 12V werkt heeft een omvormer nodig die de 230V wisselspanning (van het lichtnet) omzet naar de veilige laagspanning van 12V. Zo'n omvormer noemen we een transformator, afgekort: trafo.

Deze omvormers zijn er in diverse uitvoeringen, maten en vermogens. Tegenwoordig spreken we in de verlichtingsindustrie alleen nog over elektronische trafo's. De oude gewikkelde trafo's zijn slecht dimbaar, veel zwaarder en forser.

Wilt u een trafo kunnen dimmen dan is daar een specifieke dimmer voor nodig. Bovendien moet de trafo gemaakt zijn om gedimd te kunnen worden. In het hoofdstuk 'Dimmen' leest u welke dimmer hierbij hoort.

LED-Driver:
We zien steeds meer fabrikanten die LED-armaturen op de markt brengen. Een LED werkt op een lage gelijkspanning, daarom  is een gewone trafo niet voldoende om de LED goed te laten werken.

Er bestaan twee types LED-drivers . Voor elk LED-armatuur is er weer een andere variant van die twee nodig.
Ook een driver is mogelijk dimbaar, soms zit deze functie al ingebouwd in de driver.
Voor  de consument is het erg lastig om de juiste keuze te maken. Maar, ook hier kunnen wij u natuurlijk bij helpen!

Problemen met dimmen:

- De verkeerde dimmer in combinatie met de Lichtbron. Hierdoor kan de LED gaan flikkeren of brommen.
- Teveel lichtbronnen op 1 dimmer.
- Spanningswisselingen in het huis (af en toe trillingen bij de LED's)
- De dimmer werkt wel maar dimt niet ver genoeg terug. Dan heeft u een andere (LED)dimmer nodig.
- Soms is het onverklaarbaar waarom de dimmer niet werkt. Het komt soms voor dat wij het uitgebreid getest hebben en dat het perfect werkt maar bij de klant niet.