Filter
Lichtbronnen
- Scherpe prijzen
- Snelle levering
- Advies op maat
- Klantscore van 8.7
Lichtbronnen van Barco Lichttotaal, uw specialist in verlichting Verschillende soorten lichtbronnen bij Barco Lichttotaal
Waar moet u op letten bij de aanschaf van een lichtbron?
Wanneer u de juiste lichtbron zoekt, is het aan te raden om uzelf een paar dingen af te vragen. Welke fitting dient de lichtbron te hebben, gaat het om een kleine (E14) fitting of een grote (E27) fitting? Vervolgens kunt u zichzelf afvragen of de lichtbron dimbaar moet zijn. Tot slot kiest u de gewenste lichtsterkte (lumen) en de lichtkleur (kelvin).
Gloeilampen kopen
Gloeilampen zijn tegenwoordig nog steeds erg populaire lichtbronnen voor binnen en buitenshuis. Gloeilampen brengen kleuren op een natuurlijke wijze over, zijn goedkoop in aanschaf en zijn goed bestand tegen vaak aan- en uitschakelen. Nog steeds wordt er vooruitgang geboekt in levensduur en de lichtopbrengst van de gloeilamp. Deze verbeteringen worden gehaald door het verbeteren van de gasvullingen en de glasbol vormen. Uiteraard speelt de combinatie van het gebruikte armatuur ook een grote rol.
Heeft een gloeilamp nadelen?
Gloeilampen hebben, in tegenstelling van LED lampen en spaarlampen een relatief korte levensduur. Gloeilampen hebben daarnaast een hoger energieverbruik, uw energierekening zal dus iets hoger uitvallen wanneer u enkel gebruik maakt van gloeilampen.
Halogeenlampen kopen
De halogeenlamp wordt vaak bestempeld als de betere versie van de traditionele gloeilamp. De halogeenlamp heeft namelijk de juiste eigenschappen waarover een gloeilamp ook beschikt, maar is een stuk energiezuiniger dan zijn voorganger. Een halogeenlamp is dimbaar wordt vaak toegepast in spots en op plekken waar men veel licht nodig heeft. De halogeenlamp geeft een warm en helder licht af, dit licht is te vergelijken met het licht van een gloeilamp.
Heeft een halogeenlamp nadelen?
De levensduur van een halogeenlamp is relatief kort, de lichtbron gaat zo’n 2 jaar mee. Dit is, in tegenstelling tot de spaarlamp en de LED lamp, erg kort. Daarnaast zijn halogeenlampen minder energiezuinig dan een spaarlamp en een LED lamp, u bespaart er dus niet op. Een halogeenlamp wordt erg heet tijdens het branden, dit kan gevaarlijk zijn.
LED lampen kopen
LED verlichting is de laatste jaren steeds populairder geworden. Naast de energiebesparende eigenschappen, brengen LED lampen talloze voordelen met zich mee. Een LED lamp gebruikt veel minder stroom dan bijvoorbeeld een traditionele gloeilamp, dit zult u op korte termijn terug gaan zien op uw energierekening. Per LED lamp bespaart u al gauw enkele tientallen euro’s. LED lampen geven tevens minder warmte af, dit maakt LED lampen een stuk veiliger. Er is geen brandgevaar en u kunt zich niet branden aan de lichtbron. Ook gaan LED lampen veel langer mee dan traditionele gloeilampen. Een LED lamp heeft een gemiddelde levensduur van 10 jaar, dit is vaak ook de reden van de hogere aanschafprijs ten opzichte van een gloeilamp. LED lampen bevatten geen schadelijke stoffen zoals kwik of andere gevaarlijke materialen, daardoor kunnen ze makkelijk gerecycled worden. Een tijdje terug gaven LED lampen enkel een blauw koel licht af. Tegenwoordig geven ze juist een zeer sfeervol en warm effect en zien we LED lampen veelal terug in industriële lampen.
Hebben LED lampen nadelen?
LED lampen zijn duurder in aanschaf, echter verdiend u deze euro’s binnen een jaar terug door het lage energieverbruik van de LED lamp. Goedkopere LED lampen kunnen soms onnatuurlijk licht afgeven. Het is belangrijk dat u altijd een LED lamp met minimaal CRI 80 (kleurweergave-index) aanschaft. Tevens zijn niet alle LED lampen dimbaar, wilt u wel dimmen? Let er dan goed op dat u een dimbare LED lamp aanschaft.
Spaarlampen kopen
De spaarlamp is erg milieuvriendelijk en vormt een uitstekend alternatief voor de oude traditionele gloeilamp. Het duurt een tijdje voordat een spaarlamp zijn volledige sterkte heeft bereikt, maar uiteindelijk is de lichtsterkte net zo sterk als de lichtsterkte van een gloeilamp, maar dan met minder wattage, wat resulteert in een voordelig gebruik. De levensduur van een spaarlamp bedraagt gemiddeld 10 jaar en is in aanschaf goedkoper dan een LED lamp.
Hebben spaarlampen nadelen?
Ja, een spaarlamp heeft ook nadelen. Een spaarlamp is niet dimbaar en niet geschikt om vaak aan en uit te schakelen, de levensduur van de spaarlamp wordt hierdoor verkort. Ook heeft de spaarlamp een langere “opstarttijd”, de spaarlamp gaat geleidelijk aan, waardoor het even duurt voordat de spaarlamp zijn volledige lichtsterkte heeft bereikt. De spaarlamp bevat tevens een kleine hoeveelheid kwik, dit is een schadelijke stof en kan een gevaar vormen wanneer de spaarlamp stuk valt.
Tl-buizen kopen
Tl-buizen worden vooral gebruikt door bedrijfspanden en winkels. De lange buizen geven een helder wit licht af. Tegenwoordig zijn er ook tl-buizen verkrijgbaar welke warm licht afgeven en een andere vorm hebben dan de standaard rechte buis. Uiteraard wordt de tl-buis ook gebruikt in woningen, met name onder de keukenkastjes in de keuken. De tl-buis heeft een erg lange levensduur en gaat 10 tot wel 20 jaar mee. Wanneer u kiest voor een LED tl-buis profiteert u ook nog eens van een nóg lager gebruik, ook is een LED tl-buis onbreekbaar.
Hebben tl-buizen nadelen?
Tl-buizen zijn lastig te dimmen zoals dat bij andere lichtbronnen makkelijker gaat. Daarnaast heeft de tl-buis even nodig om op volledige lichtsterkte te komen (dit geldt niet voor de LED tl-buis). Tl-buizen bevatten, net als spaarlampen, een kleine hoeveelheid kwik. Wanneer de tl-buis stuk valt kan dit een gevaar vormen (ook dit geldt niet door de LED tl-buis).
Wat leest u op de verpakking van de lichtbron?
Op de verpakking van de lichtbron kunt u alle informatie vinden die u nodig hebt bij het maken van uw keuze lichtbron. U vindt hier termen zoals wattage, voltage, lumen, fitting en het energielabel. Wat betekenen deze termen en waar moet u op letten.
Lumen van de lichtbron
Lumen staat voor lichtopbrengst. Het aantal lumen op de verpakking geven dus aan hoe fel de lichtbron brandt. De lichtopbrengst van verschillende lichtbronnen zijn te vergelijken door op het aantal lumen te letten.
Wattage van de lichtbron
Wattage geeft aan hoeveel vermogen de lichtbron heeft. Hoe hoger het wattage is, hoe hoger het energieverbruik van de lichtbron zal zijn. Uw armatuur geeft in de meeste gevallen op de doos aan wat de maximum wattage is. Kies nooit voor een lichtbron welke een hoger wattage aangeeft dan uw armatuur kan verdragen, blijf hier te allen tijde onder. Wanneer u dit niet doet kan dit het risico op brand en kortsluiting verhogen. Een wattage welke vele malen lager is dan de maximum toegestane wattage van uw armatuur mag altijd.
Fitting van de lichtbron
De kleine en grote schroeffitting zijn de meest voorkomende fittingen. Deze fittingen worden aangeduid met E14 (klein) of E27 (groot). Voordat u een lichtbron aanschaft is het belangrijk om te kijken wat de grote is van de schroeffitting van uw armatuur. Zo weet u precies welke grootte lichtbron u nodig hebt.
Voltage van de lichtbron
Het voltage (V) geeft de spanning hoogte aan. Elke lichtbron is geschikt voor 230V (netspanning), enkele halogeenlampen zijn hierbij de uitzondering op deze regel. Deze uitzonderingen branden enkel op 12V, wat men laagspanning noemt. Om deze voltage om te kunnen zetten is een transformator nodig welke 230V netspanning omzet naar 12V laagspanning. De benodigde spanning van uw armatuur kunt u vinden op de verpakking hiervan.
Energielabel van de lichtbron
Het energielabel van een lichtbron wordt aangeduid in letters en tekens. Energieklasse A++ is de meest zuinige aanduiding. Label E daarentegen is het minst energiezuinig. Op de verpakking van uw armatuur is te vinden welke energieklassen beschikbaar zijn. Staat er een kruis door een bepaalde energieklasse? Dan is deze energieklasse niet beschikbaar voor de betreffende armatuur.
Vindt u het lastig om een lichtbron te kiezen?
Vindt u de keuze lastig en komt u er niet helemaal uit? Ons team van specialisten staan altijd klaar om u lichtadvies te geven. Stel uw vraag gerust via ons contactformulier, bel ons op 0591 – 659079, of kom langs in onze showroom in Emmen!